Свързани новини

06.11.2008 17:38

Олигарсите: Кадифената ръкавица на Силва

Видян 7237 пъти | Коментари 0
Гласували 7 рейтинг: 3.8571
много слаба слаба добра много добра страхотна

Силва Зурлева е жена със стил. Но кадифената ръкавица не бива да заблуждава никой противник – тя е и желязна лейди.
Едва ли много бизнес личности в България могат да се похвалят, че са създали и са продали изключително изгодно огромни фирми в различни сектори. Тя се е пробвала в сладоледената индустрия, в медиите и къде ли не. И няма провали.
Най-сензационната сделка на годината и то в разгара на глобална финансова криза беше продажбата на Нова телевизия на шведската МТГ срещу над 600 милиона евро или над 1,2 милиарда лева.
Това са около 20% от общо привлечените до този момент чужди инвестиции у нас. Макар и с по-добри резултати и гледаемост, бТВ не можа да хване последния влак и се оттегли от пазара, независимо от някои борсови неблагополучия на своята компания майка – Нюз. Ето в такива случаи всеки може да оцени изкусния мениджър.
Самата Зурлева разказва, че в началото на преговорите не е ставало въпрос за мажоритарен пакет от акциите на Нова. Впоследствие тя така е омагьосала шведите – нещо, което прави с всеки събедеседник, че е взела голямата награда.
През последните месеци мнозина говореха, че епохата Силва си отивала от Нова. Преди 9 години тя влезе в малка местна телевизия, бедна като църковна мишка, която бе закупена за няколко милиона лева от стария й собственик. Води епични битки с НСРТ и СЕМ, за да вземе национален лиценз.
Пребори се, кога силово, кога с кадифената ръкавица, с мъже като Иван Гарелов, Кеворк Кеворкян, подчини Коритаров, Милен, Венета, даже самия Слави. Пътьом създаде екип, в който хората не само работят добре, но и живеят добре. Винаги се е гордяла най-много с достата семейства и бебета, които родиха дежурствата в Нова. 
Зурлева имаше смелостта да реализира уникални за страната проекти като Биг Брадър и Стани богат, които промениха онова, което беше телевизията в България преди. От устрема й се родиха двамата големи продуценти Нико Тупарев и Маги Халваджиян и би било глупаво да го оспорват. Къде биха били те, ако я нямаше и не им беше повярвала? Щяха ли днес да бъдат толкова велики?
Изобщо, със Силва 21-и век влезе на малкия екран у нас и който го отрича, си криви душата.
Няма как да се отмине и последната спечелена лична битка на Зурлева. Тя остава в Нова като главен консултант, а от телевизията си отива Павел Станчев. Това напук на слуховете, витаещи от месеци и пускани от други амбициозни дами, че била извън борда, че от нея нищо не зависело.
За страничните наблюдатели като нас не е ясно каква би могла да бъде неговата битка с една толкова силна личност и то от отбора, за който самият той играеше. Това всъщност си е работа на двамата. Но е показателно кое ни препъва нас българите по и без друго трудния път към успеха – все не можем да осъзнаем, че силата е в споделянето.
Когато попитахме Силва Зурлева какво ще прави с премията от сделката на годината в българския бизнес, тя нямаше представа. Със сигурност ще инвестира повече в най-големия за нея лукс – времето за почивка, в някоя от трите си къщи: в Драгалевци, в Ковачевица и в Гърция.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните