01.10.2008 18:44

Риба с антибиотици и без антибиотици

Видян 8892 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Известно е, че рибата е много ценна храна. Също така се знае, че българите много -много не ядат риба, което е жалко. Още по-жалко е, че мнозинството от тези, които все пак ядат, я предпочитат пържена. Някои традиции са неизтребими.
Има и мода, разбира се, и най-верните й последователи са принудени да се придържат към суши, а по-повърхностните - към сьомга. Мода има и сред привържениците на сравнително здравословното хранене, които не са готови да се изръсват много за целта.
Пангасиусът е техният избор, понеже струва около 7 лева за килограм. Голяма изненада беше, когато през лятото от фирма “Атлантик” с гордост съобщиха,че вече и на нашия пазар ще има пангасиус. Договорили я били на световно изложение в Брюксел.
Брюксел естествено звучи гордо, но пангасиус се продава у нас поне от година - две. Къде е договорен и как се внася обаче не е известно. А е важно.
Какво трябва да се знае за пангасиуса, освен че е речна риба от Югоизточна Азия:
произвежда се (това е точната дума) най-много във Виетнам и тази страна е най-големият износител. От всичките 8 рода и 25 вида на пангасиуса във Виетнам са заложили на два, които наричат на своя език “ча” и “баса”.
В анголоезичните държава наричат тези риби catfish – в превод на български: сом. Понякога им казват даже канален сом, защото живее в естествени и изкуствени речни канали.
През юни във Виетнам цената на пангасиуса много падна и фалираха много малки фирми, от което добрата новина е, че производството на некачествена риба ще е по-малко.
Най-големият износ бил за САЩ, но там, а също в Канада и В Япония свиха вноса, заради употребата на антибиотици при отглеждането на рибата.
Миналата година Щатите свалиха забраната за внос от 29 виетнамски производители. В ЕС от януари тази година разрешение за внос имат 269 виетнамски предприятия за морски продукти. А пангасиусът е речен.
Някои грешат като смятат пангасиуса за вид морски език. Не е така, да знаете. МОРСКИЯГ език е съвсем друг вид риба и най-малкото, което може да ви ориентира е цената му - доста по-висока е.
Разбира се, ако сте попаднали на добросъвестен търговец. Тук пресен пангасиус може да се намери всъщност твърде рядко. Имаше по едно време в “Пикадили” и никак не беше евтин.
Иначе се продава замразено филе само с един цвят. Защо това да се подчертава? Защото във Виетнам правят 4 цвята - бяло,светло розово,жълто и светло жълто. Понякога, но рядко се среща и червено. Зависи от храната и от условията на отглеждане.
Особеностите на българския пазар не правят рибата по-малко ценна храна, па макар и пържена.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ достига 10%

Разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ достига 10%: Галъп

Ако изборите за Народното събрание бяха ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби

Интуицията ви ще бъде изострена днес

Интуицията ви ще бъде изострена днес, което може да ви