Свързани новини

01.04.2009 19:10

Олигарсите: Сорос: Как произведохме глобалната криза?

Видян 3643 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Милиардерът Джордж Сорос може да бъде обвиняван във всичко, но не и в това, че не разбира от икономика или не обича Америка. Той беше и единственият човек, който още преди три години предвиди спукването на борсовия и имотния балон и на цялата “игра на данъци”, която представляваше световната икономика от началото на 21 век, където се боравеше с фиктивни, а не с истински милиарди.


В новата си книга “Кредитната криза на 2008 година и какво означава тя”, издадена у нас от Сиела, спекулантът (както сам се определя) разказва как бе произведена сегашната глобална криза. Това сигурно ще ви бъде много интересна, за да разберете какво всъщност обсъждат на своята днешна среща в Лондон лидерите на “Великите сили”, които медиите за кратко наричат Г20.


“За да се предотврати рецесия след срива на интернет компаниите през 2000 г. и терористичната атака на 11 септември 2001 г., Федералният резерв намали лихвата до един процент и я държа там до юни 2004 г. Това стана причина за балона с недвижимите имоти. С разпростирането на риска,все повече рискове можеха да бъдат поемани.Изчисленията стойност-при-риск се основаваха на опит от миналото. С несъобразената кредитна експанзия обаче миналото се превърна в лош пътеводител в сегашните условия. Най-различни ипотечни ценни книжа бяха основани на идеята, че стойността на жилищата в САЩ никога не може да намалее. Това предположение не отчете възможността за национален ипотечен балон с размерите на този, който се случи.


Задържането на този 1 процент лихва по-дълго от необходиото може би има нещо общо с президентските избори през 2004 г.(б.р.преизбирането на Джордж Буш). Би било справедливо да му бъде приписана отговорността за ипотечния балон. През 2007 г. балонът с недвижимите имоти гръмна. Властите системно пренебрегваха и подценяваха злоупотребите и ексцесиите в ипотечния бизнес (б.р. на всички банки) и тяхното въздействие върху икономиката. Около 2, 3 милиона души в САЩ са били измамени от безскрупулни заемодатели. Кризата с недвижимите имоти ще има сериозни социални последици.


Според мен глобализацията и супербалонът датират от 1980 г., когато на власт дойдоха Рейгън и Тачър. Оттогава насам от време на време има сривове в определени сегменти на пазара. Тези случаи не донесоха никакви реформи в регулирането, а тъкмо обратното – способността на системата да издържа на такива стресове затвърди доминиращото верую в пазарния фундаментализъм и доведе до по-големи разхлабвания на регулациите.


Какво всъщност означава краят на тази епоха? Твърдя, че това означава край на един дълъг период на относителна стабилност. Тя се основаваше на Съединените щати като доминираща сила и на долара като главна резервна валута.


Предвиждам период на политическа и финансова нестабилност, който се надявам да бъде последван от появата на един нов световен ред”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

стрелец